Het groene Boord

Zelfoogst Tuinderij

Bij Het Groene Boord is er vanaf 2023 een zelfoogst tuinderij. Dit is een groente tuin waar je zelf je groenten kunt komen oogsten. Wij zorgen ervoor dat alles groeit zoals het hoort en zelf hoef je het alleen maar te komen oogsten.

De tuin werkt volgens het CSA-concept: Community Supported Agriculture. Dat betekent dat je oogstaandeelhouder (lid) kunt worden van onze tuin. Je betaalt een bedrag per jaar, en wordt dan eigenaar van een deel van de oogst. Tuinder en oogstaandeelhouders delen dus het risico: is er meer te oogsten, dan krijg je meer, maar is er minder te oogsten (bijvoorbeeld door enorme droogte, hoge temperaturen, of een massale toestroom aan slakken), dan kan je wat minder van ’t land halen. Met je bijdrage kunnen wij plantgoed, zaden, compost en materialen kopen en onszelf betalen voor het werk in de tuin. Zo zijn wij zeker van een inkomen, en jij van verse groenten.

Wat hebben we allemaal?
Je eet mee met de seizoenen, maar we proberen zoveel mogelijk variatie aan te bieden met meer dan 80 verschillende soorten aan groenten en kruiden. Denk aan verschillende soorten sla, paksoi, bieten, snijbiet, boerenkool, palmkool, bonen, courgettes, tomaten, komkommers, pompoenen, venkel, rode kool, en verschillende kruiden. Ook proberen we wat onbekendere dingen te telen zoals bijvoorbeeld blauwe koolrabi en raapstelen.

Waarom zou je meedoen?

 • Wij telen op een natuurlijke en duurzame manier, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest en met respect voor de bodem.
 • Wat je meeneemt is verser dan vers, gezond en ook nog eens veel lekkerder dan uit de winkel.
 • Je oogst wat je lekker vindt in de hoeveelheden die bij je past, daarmee voorkom je verspilling.
 • CSA is een eerlijke en transparante manier van ‘boeren’. Met je bijdrage deel je mee in de kosten van de tuin en is er een eerlijk loon. Geen tussen partijen die een graantje van de winst meepakken.
 • Het is goed voor het milieu. We werken zonder grote landbouwmachines, we gebruiken geen onnodige en/of schadelijke middelen, de groenten maken geen onnodige kilometers, ze hoeven niet gekoeld bewaard te worden tot ze verkocht worden en we gebruiken geen verpakkingsmiddelen.
 • Je kunt er een uitje van maken. Het Groene Boord ligt op een prachtige plek. Geniet van de zon, de wolken en de rust. Neem de kinderen (en evt een picknick) mee. Werk gezellig mee met andere vrijwilligers. Ontmoet gelijk gestemde mensen.
 • Je ziet en leert hoe groente groeien, ook voor de kinderen is dit een leuk en leerzaam.
 • Het oogsten van de groenten hoeft niet veel tijd te kosten en gaat misschien vlotter dan je zou verwachten. Heb je over het algemeen weinig vrije tijd en twijfel je of het bij je past. Kom dan gedurende het seizoen eens kijken, en een eventueel tegen een kleine vergoeding een keer oogsten. Zo kun je eerst eens proberen hoe het bevalt.

Waar moet je rekening mee houden?

 • Verse groenten bereiden kost wat meer tijd dan de gewassen groenten uit de winkel.
 • We zullen het zoveel mogelijk proberen te voorkomen maar omdat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruiken kunnen er weleens wat beestjes op de groenten zitten, denk aan luizen of slakken.
 • De groenten zullen er wellicht wat minder perfect uitzien als in de winkel met hier en daar wat vlekjes, gaatjes of rare vormen.
 • Het zal niet altijd mooi weer zijn, bij regenachtig weer kan een waterdichte jas en schoenen handig zijn.

Hoe werkt het?

 • Per jaar koop je per volwassene 1 oogstaandeel. Voor de prijs van een oogstaandeel werken we met een prijsschaal. Dat houdt in dat je zelf mag kiezen welk bedrag per oogstaandeel het meest bij jou past, op basis van je eigen inkomen en draagkracht. Dan kunnen we procentueel gezien ongeveer hetzelfde uitgeven aan iets essentieels zoals ons voedsel. Dit word ook wel solidaire betaling genoemd. Het idee erachter is dat je solidair bent naar je mede-oogsters en naar de tuinder. Voor de tuinder is het solidair, want met een hogere bijdrage gun je de tuinder een eerlijk uurloon (gemiddeld ten minste een minimum uurloon, maar liever nog een modaal inkomen).
 • In de onderstaande schaal wordt afgebeeld welk uurloon voor de tuinder bij Het Groene Boord tegenover de betaalde prijs van het oogstaandeel staat. Het uurloon is een bruto uurloon voor een zzp’er exclusief pensioen, vakantiegeld ed. Het minimum loon voor een zzp’er is €18,-. Dit zou dan betekenen dat er voor een minimumloon er gemiddeld €335 per oogstaandeel nodig is. Lees hier meer over prijzen
 • Bij inschrijving wordt gevraagd welk bedrag per oogstaandeel u wilt betalen. Het minimum is €270,- per oogstaandeel.
 • Van dit bedrag wordt minimaal €100,- inschrijfgeld aan het begin van het jaar betaald zodat we hier plantgoed, zaden en compost van kunnen kopen. Het overige deel kan indien gewenst in 2 termijn betaald worden. Deze dienen voor 1 april en voor 1 augustus betaald te worden. De inschrijving is pas definitief na de betaling van het inschrijfgeld.
 • Voor kinderen wordt de prijs van het oogstaandeel aan de hand van de onderstaande tabel berekend. Het is als percentage van het zelfgekozen prijs/oogstaandeel.
  • 0 t/m 5: gratis
  • 6 t/m 10 jaar: 25%
  • 11 t/m 15 jaar: 50%
  • vanaf 16 jaar: 75%
 • Je mag ongeveer 30 weken verse groenten komen oogsten, vanaf mei tot half november (afhankelijk van het weer in het voor- en najaar).
 • Je mag oogsten voor het aantal personen waarvoor je het aandeel hebt genomen. Zoveel als je nodig hebt en in gedachte houdend dat we deze oogst delen met elkaar. Dit gaat op goed vertrouwen.
 • Tijdens openingsuren van de tuin kun je komen oogsten wanneer je wilt. De openingstijden gedurende het oogstseizoen zijn:
  • Dinsdag van 16.00 tot 20.00 (of tot zonsondergang als dat voor 20:00 is)
  • Woensdag van 10.00 tot 17:00
  • Vrijdag van 10:00 tot 17:00
  • Zaterdag van 10:00 tot 14:00
 • Ga je op vakantie? Dan mag er iemand in je plaats komen oogsten, wel vooraf even doorgeven svp.

Mee helpen in de tuin?

Vind je het leuk om als vrijwilliger mee te helpen in de tuin dan ben je van harte welkom. Geef het even aan bij ons en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Prijs in vergelijking tot supermarkt prijzen

Als u nu gewoonlijk uw groenten koopt in de supermarkt, zult u met dit concept duurder uit zijn voor uw groenten. Maar alleen prijzen vergelijken is geen eerlijk vergelijk. Er zijn veel problemen in ons huidig voedselsysteem. Prijzen in de supermarkten worden bepaald door 5 grote supermarkt ketens. Die 5 ketens kunnen kiezen uit een heel groot aanbod aan voedsel uit binnen en buitenland. De boer wordt daardoor gedwongen tegen (te) lage prijzen te verkopen. Om nog een beetje marge te behouden wordt hij geforceerd op een voor de aarde destructieve wijze te produceren. Er wordt bijvoorbeeld overmatig gebruik gemaakt van pesticiden, in zuid Amerika worden alsmaar bossen gekapt en er is een gigantisch verlies aan biodiversiteit. Dit alles veroorzaakt aanzienlijke ecologische en klimatologische schade. Deze schade wordt niet verrekend in de prijzen van het voedsel, en zal voor rekening komen van toekomstige generaties. Onderstaand is een samenvatting van een aflevering van Zembla over de macht van supermarkten in ons huidig voedselsysteem.

Dan zijn er ook Europese subsidies voor boeren. Uit een publicatie van de algemene rekenkamer https://www.rekenkamer.nl/publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-leveren-eu-subsidies-op-voor-nederland blijkt dat zelfs met subsidies nog steeds een derde van de boeren een inkomen heeft onder het wettelijk minimum loon (€19253,-). Hoe duurzaam is een landbouw systeem dat deels afhangt van subsidies en dan nog zelfs niet iedereen voor een minimum inkomen kan voorzien?

Ook zijn we met z’n allen in de loop van tijd procentueel gezien steeds minder geld aan ons voedsel gaan uitgeven, 1960 was nog iets meer dan 30 procent van het budget nodig voor voedsel, in 1980 nog 16 procent en in 2018 nog 8 procent. Het is dan misschien even wennen en vergt het andere keuzes waar het geld aan wordt uitgeven, maar wellicht is het mogelijk om een paar procent meer aan het voedsel te spenderen en daarmee duurzame voedselproductie te steunen. Het mes kan daarbij aan 2 kanten snijden op je ecologische voetafdruk.

.