Het groene Boord

Voedselbos

Het Groene Boord is eind 2020 begonnen met de eerste aanplant voor een voedselbos. We zijn begonnen met een windhaag aan de zuidkant en op een kleiner gedeelte al fruit en notenbomen aangeplant.

We hebben hulp ingeschakeld van Food Forest Factory, zij hebben een mooi ontwerp gemaakt waar we mee aan de slag kunnen. Ook assisteren zij met het uitzetten van de patronen en aankoop van het plantgoed. Dankzij een mooie subsidie van de provincie zal het voedselbos de komende jaren een flinke boost krijgen.

Woensdag 31 januari en zaterdag 3 februari 2024 hebben we 2 hele mooie plantdagen gehad. Op de zaterdag zijn er pionier bomen aangeplant in de plant rijen. Deze gaan ervoor zorgen dat het perceel al iets meer “bos” gaat worden zodat over 2 jaar als de kroon bomen (zoals kastanje en walnoot) geplant gaan worden deze al wat beschutting hebben van deze pioniers. Op de zaterdag is er een flinke haag vaan 220m lengte geplant langs aan de oostkant met allerlei inheemse soorten. Er zitten wat soorten bij waarvan geoogst zou kunnen worden, maar de hoofd functie is zorgen voor bescherming en luwte. Maar zeker zo belangrijk, een veilige en voedzame plek voor allerlei dieren en insecten.

Wat is een voedselbos?

Definitie volgens greendealvoedselbossen:
Een voedselbos is een door mensen ontworpen productief ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met een hoge diversiteit aan meerjarige en/of houtige soorten, waarvan delen (vruchten, zaden, bladeren, stengels ed.) voor de mens als voedsel dienen. Met aanwezigheid van:
• een kruinlaag van hogere bomen;
• minimaal 3 van de andere niches of vegetatielagen van resp. lagere bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers, ondergrondse gewassen en klimplanten;
• een rijk bosbodemleven.
Een voedselbos heeft een robuuste omvang, d.w.z. een oppervlakte van minimaal 0,5 hectare in een ecologisch rijke omgeving; in een ernstig verarmde omgeving is een minimale oppervlakte tot 20 hectare vereist.